Lions International Student Aid
Lions Club Knokke-Zoute stelt zich via het LiSA initiatief tot doel kans-zoekende jongeren uit Knokke en omstreken die hogere studies wensen te beginnen, te begeleiden en te steunen op moreel en financieel vlak. In Vlaanderen werden reeds meer dan 100 studenten uit verschillende middelbare scholen actief gesteund en begeleid naar een diploma. Elke student heeft binnen het fonds een peter of meter die zijn of haar dossier in detail opvolgt en de student raad geeft en begeleidt doorheen hun studietraject vanaf de studiekeuze tot aan het behalen van een diploma en bij de zoektocht naar een eerste job.
HOE GAAN WIJ CONCREET TE WERK?
- Wij houden contact met alle schooldirecties en graad-coördinatoren van de hoogste graad van de verschillende onderwijsnetten. Zij zijn zeer goed geplaatst zijn om kans-zoekende kandidaat-studenten voor te stellen. Zij kennen de persoonlijke en familiale situatie. Bovendien weten zij of de student voldoende begaafd en gemotiveerd is om zijn/haar hogere studies met een redelijke kans op succes aan te vatten.
- Deze kandidaten worden aan het Fonds voorgesteld en na bespreking van de dossiers wordt door de leden van het Fonds beslist welke kandidaten weerhouden worden voor een volgende stap. Hierbij wordt ook al een kandidaat-peter/meter binnen het Fonds vastgelegd. De ‘peter/meter’ is gedurende de ganse studieperiode verantwoordelijk voor de opvolging en begeleiding van zijn/haar student.
- Na een positief signaal vanuit het Fonds contacteert de schooldirectie de student en verschaft deze student de uitleg over de werking van het Fonds en de contactgegevens van de kandidaat-peter/meter.
- Op basis van deze informatie beslist de kandidaat-student of hij/zij verder op het voorstel wenst in te gaan. De kandidaat-student neemt dan op eigen initiatief contact op met de kandidaat-peter/meter voor een eerste contact.
- In samenwerking met de kandidaat-peter/meter stelt de kandidaat-student een gedetailleerd budget op voor het eerste studiejaar op basis van de template die de kandidaat-peter/meter hem bezorgt. Gedurende deze fase neemt de kandidaat-student ook contact op met de Sociale Dienst van de gekozen onderwijsinstelling om na te gaan of hij/zij recht heeft op een studietoelage of andere tegemoetkomingen vanuit de overheid en/of onderwijsinstelling.
- Daarna dient de kandidaat-student vrijwillig zijn/haar kandidatuur in. Dit gebeurt per brief met een korte voorstelling van zichzelf, met de persoonlijke motivering om hogere studies aan te vatten, een curriculum vitae en een realistisch budget voor het eerste studiejaar met bepaling van de eigen inbreng.
- De leden van het Fonds bespreken en evalueren de aanvraag en beslissen bij unanimiteit over de aanvaarding van het dossier met inachtname van de argumentatie van de kandidaat-peter.
- Bij aanvaarding van het dossier door het Fonds, brengt de peter/meter de student op de hoogte en is de student formeel aanvaard.
EEN AANTAL BIJZONDERE ASPECTEN
DISCRETIE
Wij streven binnen het Fonds naar een maximale discretie ten aanzien van de studenten en hun familie. De persoonlijke contacten gebeuren daarom enkel tussen de peter en de student. Ook worden de namen van de studenten niet bekend gemaakt buiten het Fonds en worden de namen ook niet vermeld in de verslagen van onze vergaderingen.
INZET
Wij verwachten van onze studenten een onvoorwaardelijke inzet en enthousiasme voor hun studies. Naast de zuivere studie gerelateerde activiteiten vinden wij het ook normaal dat de student via een studentenjob zijn steentje bijdraagt op het financiële vlak.
COMMUNICATIE
De student neem op eigen initiatief regelmatig (minstens 1 maal per maand) contact op met zijn peter om een stand van zaken te geven met betrekking tot zijn/haar studies. De student neemt pro-actief contact op als er problemen opduiken, de peter overlegt dan wat wij kunnen doen om deze problemen te helpen oplossen.
WELKE UITGAVEN?
Het Fonds komt enkel tussen in studiegerelateerde uitgaven zoals:
- Inschrijvingsgeld
- Aankoop cursusmateriaal
- Reiskosten van en naar de onderwijsinstelling of stageplaats
- Huur studentenkamer
- Aankoop informaticamateriaal
Het Fonds komt enkel tussen indien er een financiële nood is bij de student.
BETALINGEN
Betalingen gebeuren in principe altijd rechtstreeks door het fonds aan de schuldeiser (bv. huur studentenkamer). Betalingen aan de student gebeuren enkel op basis van de originele bewijsstukken (factuur, kassaticket). De student bezorgt deze bewijsstukken aan zijn/haar peter/meter die hiervoor een betalingsaanvraag indient. Betaling gebeurt in dit geval rechtstreeks op de financiële rekening van de student zelf. Er wordt nooit in cash geld betaald!
CONTINUÏTEITSPRINCIPE
Algemeen geldt het continuïteitsprincipe ten aanzien van onze studenten. Concreet betekent dit dat een student die geslaagd is en mag overgaan naar het volgende studiejaar automatisch opnieuw gesteund wordt. Voor dit volgende studiejaar maakt de student opnieuw een budget op in overleg met zijn/haar peter/meter. De peter/meter legt dit budget voor aan het Fonds en na goedkeuring wordt dit als definitief beschouwd. Indien een student niet geslaagd is, neemt hij contact op met zijn/haar peter/meter en wordt in onderling overleg beslist welke richting de student het volgende jaar uitgaat (jaar overdoen of een andere studierichting kiezen). In functie van deze keuze wordt een budget opgemaakt dat de peter/meter binnen het Fonds voorlegt en argumenteert. Dit voorstel wordt binnen het fonds besproken. Na bespreking deelt de peter de beslissing van het Fonds mee aan zijn/haar student.